Sobirania alimentària, una eina per a la vertebració econòmica, sanitària i territorial

Divendres, 20 de març, va tenir lloc la segona xerrada del cicle SOBIRANIES a Cornudella de Montsant. Aquest cop el tema central era la sobirania alimentària i ens hi vam endinsar amb Gerard Batalla. En Gerard és un jove pagès de la Sentiu de Sió, a la comarca de la Noguera, i participa molt activament a Som lo que Sembrem, Slow Food Terres de Lleida i Cultures Trobades, tres entitats estretament vinculades amb un nou model alimentari que generi salut, preservi l’activitat pagesa i la biodiversitat i sostingui el territori.

El neoliberalisme i la tecnocràcia han convertit l’agricultor en un professional de l’agroindústria més salvatge. Cal recuperar la independència alimentària i lluitar contra la mercantilització d’un sector, el primari, que és constructor de paisatge, de territori i de país. El Priorat és conegut arreu per la seva activitat vitivinícola, però és massa arriscat apostar la sostenibilitat econòmica a aquesta carta gairebé única. En una comarca com la nostra, eminentment agrícola, és gairebé una responsabilitat indefugible repensar les alternatives possibles que facin més solidària, justa i sostenible la nostra vinculació amb la terra. Per exemple, la constitució de xarxes o cooperatives de consumidores de producte local i/o ecològic, o la transformació dels menjadors escolars en menjadors ecològics, podria vertebrar una xarxa de petites productores per abastir el mercat local... Posem novament en marxa les terres abandonades, implementem noves-velles tècniques de conreu que retornin la productivitat als secans, recuperem coneixements, varietats i races adaptades a les nostres condicions i creadores de singularitat. Dignifiquem la pagesia com un ofici fonamental per al manteniment de la cultura lligada a la terra... Permetem-nos de somniar un territori que ens alimenti saludablement. És a les nostres mans lluitar des de tots els àmbits per construir-lo. Li ho devem a les noves generacions!

I recordeu que el proper dissabte, 11 d’abril, tindrem l’oportunitat de conèixer una altra eina per a l’autogestió. Parlarem de sobirania econòmica amb Jordi Colomer, especialista en municipalitzacions de serveis públics i membre de Coop57. Us esperem a Falset!