Sobirania energètica, el repte del Priorat del segle XXI

El passat dissabte vam començar el cicle de xerrades Sobiranies, la independència a les nostres mans, parlant sobre sobirania energètica amb el geògraf i professor universitari Sergi Saladié. Durant la seva exposició vam poder constatar que l’actual sistema energètic és ineficient, excedentari, socialment injust i insegur, on hi predominen les fonts contaminants i perilloses, i que causa un gran desequilibri territorial. També vam conèixer experiències d’autosuficiència energètica, molt més democràtiques i eficients, a països com Dinamarca, Holanda o Alemanya o de més properes com a La Llacuna (Anoia) o Cabacés.

En una comarca petita com la nostra la possibilitat de ser sobirans energèticament és una opció important, i necessària, a considerar, tenint en compte els exemples que ens va ensenyar el Sergi. Ser sobirans energèticament no vol dir només deixar de dependre de les grans energètiques, també vol dir crear un model on aquesta energia, d’una banda, sigui produïda a la mateixa comarca, però també que el control i les decisions estiguin en mans de la gent que la produeix i la consumeix. Sense deixar de banda la necessitat de replantejar-nos l’ús que en fem, saber com es produeix l’energia i els costos econòmics, però també mediambientals, ens ha de conscienciar per tendir a reduir i racionalitzar el nostre consum.

Després d’aquesta primera sessió estem convençuts de la necessitat de començar a treballar per ser sobirans energèticament. Ens quedarem esperant que el preu de la llum cada vegada pugi més i més? Ens quedarem esperant que siguin les grans empreses les que ens vinguin a vendre un nou model quan aquest exploti? O serem nosaltres les que prendrem la iniciativa i crearem estructures per ser autosuficients energèticament com es fa en altres indrets?  Llocs on s’ha demostrat que hi ha alternatives, que són viables econòmicament i que funcionen, basades en criteris de proximitat, eficiència i control ciutadà. Haurem de veure quines són les millors maneres d’aplicar-ho a la nostra comarca, caldrà estudiar-ho, explicar-ho i treballar perquè aquesta sigui una voluntat social i política al Priorat, perquè aquest també és un tema íntimament lligat amb el model de comarca que volem.

En aquest camí engegat cap a la sobirania, us animem a participar de les properes sessions, la següent serà el dia 20 de març a Cornudella on parlarem sobre sobirania alimentària, amb Gerard Batalla, membre de Som lo que sembrem. Què mengem? Com ho cultivem? Qui se’n beneficia? És possible assolir la sobirania alimentària al Priorat? Ens veiem a Cornudella!

Podeu consultar la presentació que va passar el Sergi Saladié al següent enllaç: