ERO a l’empresa Forestal Catalana que suposa el desmantellament dels espais naturals protegits de Catalunya.

 

Des de la CUP Priorat volem denunciar i demanar la nul·litat de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que Forestal Catalana SA (empresa pública de la Generalitat de Catalunya que gestiona els parcs i paratges naturals) va presentar el passat 14 de juny i que implica l’acomiadament de 82 persones de les 274 que hi treballen. Les persones de l’expedient treballen directament a la unitat del Servei de Parcs i afecta als treballadors dels espais naturals protegits que són educadors ambientals, tècnics, informadors, brigades de manteniment de parcs i centres de fauna. A la nostra comarca això comporta la pràctica extinció de l’equip de gestió del Parc Natural de Montsant.

La gestió dels espais naturals és fonamental per a l’activitat social, laboral i econòmica del territori. Les zones rurals, sovint víctimes de la migració cap a les zones urbanes, necessiten elements de treball i dinamització social, econòmica i turística com els que pot oferir una bona gestió dels espais naturals.

A la comarca del Priorat, juntament amb la serra de Llaberia, l’altra espai natural protegit és el Parc Natural de Montsant, declarat l’any 2002 per la seva importància geològica, biològica, paisatgística i espiritual, però també pels valors culturals de la gent que hi viu i hi treballa. Fins a l’actualitat, aquesta gestió de l’espai natural s’ha fet en base un projecte concret que ha treballat per fer compatible la conservació del patrimoni natural i cultural de l’espai amb la dinamització generant activitats i recursos turístics en favor del creixement econòmic de la zona i la promoció dels valors dels seus municipis i de la comarca del Priorat.

El passat mes de maig, el mateix president de la Generalitat de Catalunya, a la Cartoixa d’Escaladei va fer seva la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO impulsada des de la comarca del Priorat, la qual, entre d’altres, valoritza la importància del paisatge del Priorat i la seva conservació. Però perquè la gestió i conservació d’aquests espais naturals es pugui fer d’acord amb criteris de qualitat i eficàcia, cal assegurar que els equips de gestió d’aquests espais, personal tècnic i brigades forestals, puguin desenvolupar la seva feina amb garanties i des d’un servei públic.

Una gestió que doni feina a gent del territori, una gestió que prioritzi les despeses a la comarca, una gestió que permeti un manteniment eficient i equilibrat de les zones protegides, convertint-les en pol d’atracció turística, fet que suposa font d’ocupació i inversió que reverteix en les empreses, cooperatives, allotjaments, establiments de restauració local.

El passat 14 de juny la Direcció de Forestal Catalana (FC) va presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació d'Extinció per a un total de 82 treballadors. Al Parc Natural de Montsant hi ha en plantilla 10 persones, 7 són de Forestal Catalana. En la proposta d’ERO es proposa l’extinció de 6 de les 7 persones de FC. D’altra banda, les 2 persones que pertanyen al GEPIF (amb base a Ulldemolins) i que treballen habitualment en tasques de prevenció i extinció d’incendis a la serra de Montsant també han estat incloses en l’ERO.

A més de la pèrdua de llocs de treball, aquest ERO significa directament l’extinció de les tasques que desenvolupa la brigada, absolutament imprescindible perquè els espais i itineraris del Parc natural estiguin condicionats per a l’ús públic. Alhora, la brigada realitza tasques de prevenció d’incendis, manteniment constant de les infraestructures principalment destinades a la conservació (basses, abeuradors, dipòsits contra incendis, passarel·les, senyalització...) i també a l’ús públic (senders, àrees de lleure, aparcaments...).

D’altra banda, l’ERO significa el tancament de l’equipament del Molí de Margalef de Montsant i la supressió de les tasques de conservació –cartografia, senyalització, conservació flora...- desenvolupades a l’oficina tècnica.

La CUP Priorat lamenta, tot i estar-hi acostumats, la manca de seriositat, rigor i lluita sindical dels sindicats majoritaris de l’emprea (CCOO i CATAC), els quals com sempre, han estat al servei dels qui els hi adjudiquen les subvencions.

Finalment des de la CUP del Priorat volem defensar un model territorial equilibrat. Un model on la gestió del territori no sigui un còmput de xifres i balanços, sinó la garantia de que les persones que hi viuen puguin treballar al  i pel territori. Creiem que la gestió del territori si que és una estructura d’estat que s’ha de crear i defensar. I no creiem, ni creurem, que el futur passi per grans infraestructures basades en el sol-i-platja, el joc i la massificació de la costa ver l’empobriment de les zones rurals.

 Candidatura d’Unitat Popular,Priorat, Juliol 2013