L’EI del Priorat engega la campanya “Un Priorat per viure-hi” amb l’objectiu de lluitar contra la falta d’habitatge i el despoblament a la comarca
La falta d’habitatge als municipis del Priorat és un fet. Totes aquelles persones que hi volen viure topen amb la gran dificultat de trobar una casa digna. Aquesta campanya, impulsada pel Casal Carraclet i la CUP Priorat, busca visibilitzar, conscienciar i fer reflexionar a les institucions i a la població sobre un problema clau per a la supervivència dels nostres pobles.
L’Esquerra Independentista del Priorat (EI) posa en marxa la campanya “Un Priorat per viure-hi”. L’objectiu és doble. Per una banda, conscienciar a les institucions i a la població prioratines de la necessitat de tenir uns pobles vius i per l’altra fer entendre a tots aquells que visiten la comarca que al Priorat hi viu gent i que volem seguir vivint-hi.
En un moment en què tothom parla del despoblament del món rural, cal que reflexionem sobre què és el que manca als nostres municipis i buscar la manera de fer-hi front. Al Priorat hem passat dels 9.973 habitants que hi havia l’any 2011 als 9.239 del 2021. En deu anys la comarca ha perdut més de 700 habitants.
Molts diran que això és degut l’envelliment de la població o a la falta de serveis. És cert, i cal reivindicar incansablement la millora de tots aquests serveis bàsics per a la vida als nostres pobles. Des d’infraestructures bàsiques com carreteres o la fibra òptica fins a serveis essencials com la sanitat o l’educació.
Però tot i això, des de la CUP Priorat i el Casal Carrasclet creiem que un dels aspectes clau és la falta d’habitatge. Actualment, totes aquelles persones, d’aquí o de fora, que decideixen instal·lar-se a la comarca es troben davant d’una missió gairebé impossible: la de trobar una casa digna, per a viure-hi tot l’any i a un preu assequible.
Això no vol dir que als nostre pobles no hi hagi cases disponibles, sinó que aquests edificis o bé estan en ruïnes, o bé es destinen a habitatges d’ús turístic o simplement estan buits perquè se’n demana un preu inaccessible per moltes butxaques o no es volen llogar, directament. També volem posar de manifest que cada cop, més habitatges buits estan en mans de bancs i fons voltors.
És per això, que des de l’EI de la comarca engeguem aquesta campanya que té dues línies d’actuació. Per una banda, la línia institucional en la que la CUP Priorat va presentar ara fa unes setmanes una moció al Consell Comarcal del Priorat que reclama, entre d’altres, que es faci un cens sobre el parc d’habitatges del cadascun dels municipis de la comarca, que s’engegui una línia de treball per tal d’afavorir i d’augmentar el nombre d’habitatges de lloguer assequible i que des de l’Oficina d’Habitatge del Priorat se’n faci un seguiment i que a partir de la planificació i el disseny d’una política d’habitatge s’acordi a nivell comarcal limitar i regular els habitatges d’ús turístic (HUTTS) a cada poble en funció del parc d’habitatge disponible i que es prioritzi aquell destinat a primera vivenda, per tal d’afavorir l’arrelament de la gent a la comarca.
Aquesta moció, aprovada pel Consell Comarcal, també ha arribat als 23 ajuntaments de la comarca per tal de que els seus plens municipals l’aprovin i mostrin, d’aquesta manera, el seu compromís en fer front al problema de l’habitatge. Els tres municipis prioratins governats per la CUP (els Guiamets, la Vilella Alta i la Torre de Fontaubella) ja l’han aprovat i assumit com a pròpia.
Per una altra banda, posem en marxa una campanya de difusió amb diversos missatges per tal que la població, com sabem, molt allunyada de la vida institucional de la comarca, també pugui visualitzar, reflexionar i prendre consciència del problema. Missatges com “Un Priorat per viure-hi”, “el Priorat es despobla”, “Volem més cases i menys AIRBNB” o “No volem pobles dormitori, volem comunitats vives i actives”, apareixeran als carrers dels nostres municipis i a les xarxes socials en els propers dies.
La campanya, a més, vindrà acompanyada d’una sèrie de xerrades que busquen convidar a la reflexió, al treball i a la lluita conjuntes per fer front a aquest greu problema que és la falta d’habitatge al Priorat.
Perquè creiem que el Priorat pot tenir un futur ple de vida, perquè volem seguir vivint aquí i perquè, sobretot, estimem aquesta terra, volem “Un Priorat per viure-hi”.
Actualment, totes aquelles persones, d’aquí o de fora, que decideixen instal·lar-se a la comarca es troben davant d’una missió gairebé impossible: la de trobar una casa digna, per a viure-hi tot l’any i a un preu assequible.