Continua el desmantellament dels espais naturals protegits de Catalunya

El passat 14 de juny de 2013, Forestal Catalana, S.A., l’empresa que efectua una sèrie de serveis i actuacions per encomana del Departament, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i que representa un terç del personal dels parcs naturals de Catalunya va presentar Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que prèvia l’extinció de 82 llocs de treball, dels 274 existents. En un principi, 42 dels treballadors afectats per l’ERO que treballen a les brigades forestals i al GEPIF, tenien l’opció d’acollir-se al projecte de Prevenció d’incendis subjecte al cofinançament FEDER. Segons va informar als treballadors en l’assemblea del 25 de juny el comitè d’empresa aquest projecte FEDER estava signat i comptava amb finançament.

El passat dissabte 6 de juliol, la situació va canviar de manera sobtada i “miraculosa” quan Forestal Catalana va informar al comitè d’empresa que el projecte FEDER, que en un principi ja estava adjudicat, no tirava endavant però que com a contrapartida, la Generalitat via el DAAM feia una encomana que suposava finançar part del personal de les brigades forestals perquè poguessin continuar treballant. El personal desafectat podria acollir-se a continuar treballant però es canviaven algunes de les condicions laborals i s’especificava sense detallar què vol dir que el 50% de les seves tasques serien als espais naturals protegits i l’altre 50% serien tasques de prevenció d’incendis forestals.. Per contra però, a la llista de treballadors que des de l’inici quedaven fora de qualsevol negociació s’hi afegien altres 8 acomiadats, un total de 45 persones.

Aquestes 45 persones a punt de ser acomiadades treballen tant a les brigades forestals, als centres de recuperació de fauna, al Grup especialitzat en prevenció d'incendis forestals, com a tècnics en els espais naturals protegits, en els serveis centrals o en els serveis territorials, com a educadors ambientals o bé com a informadors. Conseqüentment aquests acomiadaments deixen en una precarietat absoluta els equips de gestió del medi natural i social. Aquest ERO, per tant continua comportant el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals protegits i del territori, que a més de representar la pèrdua de llocs de treball, afecta de manera directa a la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Ahir 10 de juliol, es va celebrar a tots els centres de treball un referèndum per votar si s’estava d’acord amb les “propostes finals de la direcció de forestal catalana” de l’ERO a les qual havien arribat la direcció de Forestal Catalana i el comitè d’empresa, el qual ha continuat informant poc i malament als seus treballadors. La prova és que els treballadors no van rebre la proposta que es votava fins a la mateixa assemblea i es van evidenciar punts incorrectes i poc clars.

El resultat va ser de 102 vots a favor, 90 vots en contra, 14 vots en blanc i 2 vots nuls. Tenint en compte que les persones afectades directament per l’ERO són 45, aquest resultat demostra que bona part del personal de Forestal Catalana no està a favor de la negociació que a dut a terme el comitè d’empresa i les mesures que s’han aplicat amb l’ERO. En les diverses assemblees celebrades el sindicat CCOO va manifestar-se públicament favorable a votar la nova proposta de l’empresa mentre que CATAC anuncia que votarà en contra.

Des de la CUP denunciem que els sindicats i el comitè d’empresa han actuat de manera incorrecta. Durant aquest dies, la manca d’informació, rigor i transparència cara els treballadors han continuat sent evident, en cap cas s’han presentat alternatives serioses i coherents amb la salvaguarda de l’ocupació. Tampoc el comitè ha representat la totalitat dels treballadors perquè els afectats directament per l’ERO d’extinció (ara 45) no han estat consultats ni defensats perquè es possibilitessin alternatives de manteniment del lloc de treball o es milloressin les condicions del seu l’acomiadament. Altres propostes a determinats treballadors han estat més pròpies del xantatge i divisió entre els treballadors que altra cosa.

La CUP, se suma a la queixa que molts treballadors van manifestar en les assemblees del passat 10 de juliol (així consta en les actes) perquè els criteris que ha presentat l’empresa i sobre els quals negociava el comitè s’han demostrat poc sòlids. En el document presentat a referèndum els criteris d’amortització continuen argumentant causes productives (manca de feina) i subjectives sense demostrar res.

La CUP dóna suport als treballadors que han manifestat la poca legitimitat del comitè i de la proposta presentada i denuncia que les negociacions que s’han dut a terme han estat una estafa i un xantatge continu als treballadors on tant la Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana com el comitè d’empresa (CCOO) han jugat i representat una taula de negociació per tal de complir l’expedient sense cap mena de voluntat de salvar la situació. En cap moment des del sindicats de l’empresa s’ha fet cap comunicat públic denunciant la situació i no s’ha cridat a cap tipus de mobilització, al contrari.

Fins avui, la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat, el Servei de Parcs, i el col·lectiu de directors i responsables dels espais naturals ha continuat sense cap tipus de pronunciament públic respecte a la situació que afecta als seus treballadors demostrant la poca defensa i estima de la feina feta pels seus treballadors.

El procés de negociació amb l’empresa finalitza divendres 12 de juliol i, fins al moment, no sembla que es pugui arribar a una solució satisfactòria que eviti el desmantellament imminent dels espais naturals protegits i que garanteixi la totalitat dels llocs de treballs en perill d’extinció.

Per tant, des de la CUP exigim la nul·litat de l’ERO, ens manifestem en contra de la privatització de la gestió dels espais naturals i es demana la revisió del procés de negociació dut a terme per totes les parts i així es farà saber a la comissió oportuna del Parlament.

Els espais naturals protegit i els seus òrgans de gestió actuen com a veritables eines de dinamització social i econòmica de zones majoritàriament rurals, tant per la font d’ocupació que suposen, com per la inversió i atracció turística de qualitat que impulsen, fet que reverteix en les empreses, cooperatives, allotjaments, establiments de restauració local... La CUP defensa la construcció d’un país i un model de desenvolupament territorial que arreu dels Països Catalans basat en l’equilibri i creació d’un teixit econòmic i social que té en compte les necessitats i potencialitats des del propi territori i de la gent que hi viu.

 

11 de juliol de 2013