Notícies de Priorat

Antecedents sobre paisatge i model...

L’any 2012 se signa la Carta del Paisatge, un primer i tímid document de consens que es planteja uns objectius de qualitat paisatgística i comporta uns compromisos dels diferents agents en aquest sentit incipient de posada en valor del paisatge.

En els darrers anys el transvasament d’aigua del Pantà de Siurana al Pantà de Riudecanyes, agreujat per la sequera, ha posat sobre la taula la problemàtica el model de gestió d’ambdós pantans, arran d’uns drets adquirits històricament per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que vulneren el cabal mínim del riu Siurana i co

El passat dijous, 13 de juliol, un tren de mercaderies va descarrilar prop de l’estació de Capçanes, just a l’entrada d’un túnel. El descarrilament va provocar importants danys a la catenària i a les pròpies vies, que van quedar completament desfigurades. Això va suposar la interrupció de la circulació de trens entre Marçà i Móra la Nova fins aquest dilluns 17 de juliol amb les afectacions i molèsties corresponents als usuaris de la R-15.

L’obertura d’aquests i altres ajuntaments catalans i de la resta de l’Estat en l’anomenada Fiesta de Hispanidad no és una pràctica nova. De fet, en ambdós casos, és el segon any consecutiu que es du a terme. Sempre s’ha fet amb absoluta normalitat i anunciant-ho obertament, i mai no s’ha rebut cap tipus d’advertiment ni amonestació. Per això, sorprendria ara aquesta petició si no fos per l’enrenou causat enguany per la denúncia del PP de Badalona, que ha disparat novament els engranatges de l’Estat per atacar l’autonomia municipal i el moviment independentista.

Des de la seva inauguració, l’any 1988, la gestió de l’hospital de Móra està en mans de l’empresa municipal de Reus, GECOHSA, la qual forma part del hòlding de SAGESSA, empresa, no ho oblidem, implicada en el cas INNOVA. Anualment, és aquesta empresa, GECOHSA, qui rep els diners assignats pel departament de Salut de la Generalitat per a atendre a la població del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

El Dia Internacional de l'Alliberament LGTBI, també conegut com a dia de l'orgull gai o simplement orgull gai (en anglès, gaypride) és una sèrie d'esdeveniments que cada any els col·lectius homosexuals celebren de forma pública per a lluitar per la igualtat en drets i per les llibertats de les lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals.

El títol li fou concedit el 31 de març de 1964, any en el què es celebrava el vint-i-cinquè aniversari de l’acabament de la guerra civil espanyola. El fet d’atorgar-li el títol fou iniciativa del Governador Civil de Tarragona, el qual envià missives a moltes poblacions de la província per tal que nomenessin el dictador batlle “honorario y perpetuo”.

Davant d’aquests fets, la Candidatura d’Unitat Popular del Priorat vol manifestar:

— Que les mocions de suport responen a la voluntat majoritària dels ciutadans que els consistoris representen.

— Que la moció de suport del Parlament representa la voluntat majoritària del poble de Catalunya ratificada en diversos processos democràtics com és el cas del mateix 9-N.

A banda dels refugiats de guerra, a la nostra comarca han arribat persones d’altres indrets, primer de la resta de l’estat espanyol que venien a treballar al pantà dels Guiamets per exemple o bé a les mines de Bellmunt, o en la línia ferroviària. Moltes d’aquetes persones es quedaren i es convertiren en els nostres iaios ( com és el meu cas), en els nostres pares i mares, en les nostres veïns o bé en els nostres convilatans.

En una carta enviada a l’actual presidenta del CEP, Roser Vives, els dos ajuntaments cupaires, com a membres de ple dret de l’entitat, juntament amb la resta de consistoris de la comarca, el Consell Comarcal del Priorat, les AMPA, els centres educatius i entitats esportives del Priorat, demanen a la junta actual del CEP que respongui a les informacions aparegudes durant les últimes setmanes als mitjans de comunicació sobre el deute i la gestió de l’entitat dels darrers anys.

Pàgines