Els Guiamets i la Vilella Alta retiraran el títol de batlle “honorario y perpetuo” a Franco

Els grups municipals de la CUP-PA dels Guiamets i la Vilella Alta han decidit retirar el títol de batlle “honorario y perpetuo” a Francisco Franco Bahamonde després d’assabentar-se de què el dictador ostentava el títol de batlle perpetu i honorari de la localitat. 

El títol li fou concedit el 31 de març de 1964, any en el què es celebrava el vint-i-cinquè aniversari de l’acabament de la guerra civil espanyola. El fet d’atorgar-li el títol fou iniciativa del Governador Civil de Tarragona, el qual envià missives a moltes poblacions de la província per tal que nomenessin el dictador batlle “honorario y perpetuo”.

Des de la CUP Priorat encomanem i demanem a tots els ajuntaments de la comarca que van concedir el títol a tan sinistre personatge d’infausta memòria, que li retirin el més aviat possible. És una acció de justícia i dignitat per a totes aquelles persones víctimes de la dictadura. Així mateix, els plens on es decidiren aquets nomenaments foren celebrats en un context de manca total i absoluta de llibertats democràtiques, polítiques, socials, personals i nacionals. Per la qual cosa, trobem del tot lícit declarar nul qualsevol nomenament en aquest sentit.

En els moments històrics en què ens trobem cal ser ferms en l’antifeixisme i en la defensa dels valors democràtics i no hem d’estalviar gestos en aquesta direcció. Esperem i desitgem que les poblacions on existeixi aquest nomenament facin el pas de retirar-lo.

La moció serà presentada en ambdós municipis en la propera sessió del plenari de l’Ajuntament.

CUP Priorat , maig de 2016

La CUP del Priorat insta a tots els municipis de la comarca a revocar aquest títol al dictador