La CUP Priorat exigeix la gestió pública de la residència Les Vinyes de Falset

La CUP Priorat valora positivament la decisió dels Departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies d’intervenir la residència Les Vinyes de Falset. Com ja vàrem denunciar la setmana passada, creiem que la gestió del brot de COVID-19 que hi ha hagut al centre ha estat pèssima, opaca, que l’empresa gestora no ha fet prou per fer-hi front i no ha vetllat per la seguretat i la qualitat assistencial dels residents. A més cal afegir, la precarietat de les condicions de les treballadores i la manca de personal per complir amb un servei com el que exigia la situació sobrevinguda a la residència.

Considerem que la intervenció arriba tard, ja que ja fa dies que tothom sabia que al centre el brot estava descontrolat i que cada dia hi havia noves baixes. De fet, ens consta que el Departament de Salut havia rebut els informes corresponents assenyalant el que estava passant a la residencia des de finals de setembre i no entenem per què no s’ha intervingut abans. La residència clarament no havia aplicat el pla de contingència que exigia l’Ordre SND/265/2020, de 19 de març, sobre les mesures relatives a les residències de persones grans i centres sociosanitaris. Per altra banda, tampoc som capaços de comprendre el descontrol que hi ha hagut amb les dades i perquè es tarda tant a actualitzar-les. 

Així mateix, volem que es prenguin mesures contundents contra l’empresa Bastón de Oro per haver omès la seva tasca i haver posat en perill la vida del col·lectiu de treballadors i dels avis i àvies del centre, dels quals n’hem de lamentar nombroses pèrdues. Segons les fonts de la Generalitat, a dia d’avui, el brot afecta 109 residents i 22 treballadors, i el que no es diu és que caldria afegir que les morts ja superen la vintena a dia d’avui.

Amb tot, creiem que el problema es troba en el model d’assistència a la gent gran que tenim al nostre país. Des de la CUP Priorat defensem que una residència ha de ser un servei públic, on el benestar i dignitat de les persones sigui la prioritat. La mercantilització que imposen aquest tipus d'empreses acaben convertint les tasques de cures i d'acompanyament en un simple negoci de gestió poc transparent i exempta de control públic. 

Cal repensar el model assistencial actual i encaminar-lo cap a un model públic i de qualitat, al qual pugui accedir tothom. És per això que ens sorprèn que la nova gestió i direcció del centre hagi estat atorgada de nou a una altra empresa privada: STS, Gestió de Serveis Sociosanitaris, quan la Generalitat disposa d’empreses públiques destinades a la gestió de residències i centre sociosanitaris com ara GiPSS Gestió i Prestació de Serveis Sanitaris o que hagués passat directament a ser gestionada per personal del Departament. 

Demanem que davant la gravetat i la situació extraordinària de la residència Les Vinyes de Falset, el monitoreig de com s’estan realitzant els protocols i seguiment de l’estat de salut dels usuaris es faci directament des dels ens de salut pública de la Generalitat de Catalunya. És una responsabilitat de salut pública assumir la resolució d’aquesta situació i no es pot permetre que el negoci sobre les cures es continui fent.