La CUP Priorat i la CUP Capafonts rebutgen la supressió dels punts de guaita forestal

Els quatre ajuntaments governats per la CUP al Camp de Tarragona (Capafonts, Els Guiamets, la Torre de Fonatubella i la Vilella Alta) aprovaran en els propers dies  una moció per reclamar la continuïtat dels punts de guaita per a la prevenció d'incendis forestals. La CUP Priorat també presentarà la moció al proper ple del Consell Comarcal del Priorat.

 

PROPOSTA DE MOCIÓ PER RECLAMAR LA CONTINUÏTAT DELS PUNTS DE GUAITA, PER A LA PREVENCIÓ DINCENDIS.

Des de fa diverses dècades el nostre territori a l'estiu està vigilat per guaites forestals que avisen en cas d'observar una columna de fum.  Des del nostre Ajuntament constatem la utilitat del servei prestat i som conscients dels focs que han arribat a avisar i evitar que es fessin grans. Contràriament, pel que hem sabut pel mitjans de comunicació, la Direcció General de Prevenció i Extinció d'incendis vols prescindir d'aquest cos, ja que els considera obsolets i els atribueix un nombre ínfim d'avisos.

El nostre punt de guaita és el de l'ermita de Sant Pau de la Figuera, un punt geodèsic de primer ordre i que compta amb unes vistes privilegiades.  En els últims anys no hi hagut inversions de manteniment per part del Departament, tot i això segueix tenint la seva funcionalitat.

La tecnologia pot ser complementària a la vigilància per part del guaita, però la qualitat de les observacions d'una persona pot aportar molt. A més, una tecnologia d'aquestes característiques no s'implanta d'un dia per un altra i estem deixant un buit important. 

El passat 14 dabril, però, sanunciava lAcord de Govern de la supressió definitiva del cos de guaites forestals de la Generalitat de Catalunya, culminant així un procés engegat lany 2012 amb el tancament de diferents punts de guaita que va deixar extenses àrees forestals sense vigilància. Aquesta decisió, basada en un canvi de model de detecció i vigilància dels incendis forestals per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció dIncendis i Salvaments (DGPIS), no ha estat ben rebuda per nombrosos ajuntaments, col·lectius i entitats.

Volem remarcar la vital tasca que duen a terme els guaites forestals, grans coneixedors del territori que detecten ràpidament columnes de fum i les situen sobre el terreny, determinant les seves característiques i evolució perquè els serveis dextinció puguin destinar-hi el recursos necessaris. Hi ha zones on poden caure centenars de llamps durant la campanya forestal que poden provocar incendis i sovint només els guaites els detecten, ja que solen ubicar-se en zones molt aïllades i difícilment detectables per la ciutadania.

Com a exemple daquestes zones especialment sensibles volem fer referència a amplis territoris rurals i forestals del sud i linterior de Catalunya com la zona dels Ports o la serra de Cardó a les Terres de lEbre, la serra de Montsant, lespai de la serra de Llaberia o les muntanyes de Prades amb una xarxa de punts de guaita que cobreix extenses àrees amb molt poca densitat de població, relleus abruptes i valls tancades (és a dir, paratges amb un alt risc dincendi). Allà, la probabilitat que un ciutadà avisi duna columna de fum és molt baixa i, per tant, leliminació daquesta xarxa de vigilància posa en perill aquests extensos territoris dalt valor ecològic.

Cal recordar que lactual context de crisi climàtica ve marcat per laugment dels grans incendis forestals, afavorit per factors socioeconòmics i per un procés dabandonament agrari i de despoblament rural de les últimes dècades, però també per unes polítiques de planificació i gestió del medi natural i unes polítiques de desenvolupament del sector primari sovint nefastes que han propiciat la pèrdua del mosaic agroforestal en moltes àrees rurals de Catalunya, un mosaic que preservava els espais naturals dels grans incendis. 

En aquest sentit, considerem indispensable disposar dun servei de detecció ràpida dels incendis forestals que ajudi a evitar la destrucció de milers dhectàrees de bosc, amb les greus conseqüències mediambientals que això provoca, sense comptar els danys socials provocats. També creiem que és absolutament necessari un canvi de model de gestió forestal, que treballi en noves formes denergia i consum que potenciï economies circulars daprofitament de la massa forestal on la vigilància daquests espais naturals és imprescindible.

Per aquest motiu, i tenint en compte lestat actual de molts boscos, la dubtosa planificació en la prevenció dincendis forestals de ladministració, les llargues sequeres i onades de calor, el cada vegada més desmesurat ús social  dels boscos i el desenvolupament dun turisme de natura no sostenible creiem que és més necessari que mai mantenir un servei especialitzat de detecció dincendis forestals. No podem dependre de la bona voluntat dels avisos de particulars, que en moltes ocasions és difícil que pugui posicionar degudament lincendi i traspassar informació tècnica i de seguiment del foc.

 

Per tot això proposem:

 

ACORDS: 

Primer.- Sol·licitar el manteniment dels punts de guaita del territori i especialment el de la Figuera, per la seva importància en la rapidesa dels avisos i la qualitat de les informacions aportades.

 

Segon.- Sol·licitar una major proximitat dels vehicles d'extinció en dies de risc extrem.

 

Tercer.- Sol·licitar el percentatge de visió de les càmeres al nostre municipi,  i a les diverses zones del Camp i Terres de lEbre per aquesta campanya forestal.

 

Quart.- Comunicar el present acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris, al delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona i a la Presidència de la Generalitat de Catalunya. I donar a conèixer el contingut daquesta moció a la ciutadania del nostre municipi per aquells mitjans que es creguin oportuns.

Foto: Júlia Viejobueno