Riu Siurana, marejar la perdiu o remenar les cireres?

La primavera del 2014 bona part dels alcaldes del TOPOGRAPO (Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera) van fer, juntament amb  entitats en defensa del territori, un acte de protesta a l’assut del molí dels Aubins. Vam sortir a CanalReusTV

Estava sobreeixint el pantà de Siurana riu avall, tota l’aigua se n’anava pel canal de trasvasament cap a Riudecanyes, on el seu pantà sobreeixia i arribava l’aigua,  riera avall, fins al mar, a Cambrils. Riu Siurana avall no hi deixaven passar ni una trista gota, el riu sec com una banya, i els alcaldes i les entitats ambientals se’n van fartar! Fins i tot el Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, el senyor Cèsar Puig, va dir davant les càmeres  que allò era una vergonya.

És aquí on comença aquesta última campanya (n’hi havien hagut d’anteriors) contra l’espoli de l’aigua del riu que ens defineix com a comarca.

Tenim el riu més espoliat d’Europa. Revertir aquesta situació, i retornar l’ús de l’aigua a la pròpia comarca, per on corre el riu, hauria de ser un dels principals projectes de futur per al Priorat.

Des del Baix Camp alguns estaments diuen que potser es quedarien desabastits alguns usos. Se’ls ha demostrat documentalment, tan a Unió de Pagesos com a diferents ajuntaments (Riudecanyes, Botarell, Riudoms, Reus, La Selva...) que no és així.

Reus, pioner estatal en depurar i reutilitzar aigua als anys 30, avui llença al mar, cada any, un volum d’aigua depurada que equiva a la meitat del pantà de Siurana i que, a més, és apta per a usos agraris i industrials. El Baix Camp, des de Cambrils fins a Vandellòs té possibilitats de fer una desaladora (com les altres dues que ja funcionen a Barcelona i a Girona).

No cal ser un cap d’ala per veure com han evolucionat socio-econòmicament el Priorat i el Baix Camp des de finals dels anys 40, quan va començar el trasvasament, o des de mitjans dels 70 amb el pantà de Siurana a ple trasvassament.

El Priorat no té cap més manera d’abastir-se d’aigua que el riu Siurana. El Priorat, fins i tot ha d’anar a comprar l’aigua envasada a Reus. I la verdura, i la fruita, i la carn…

El Camp de Tarragona, gràcies als trasvassaments del Siurana i de l’Ebre, entre altres, pot oferir, ara mateix, establir-se a qualsevol iniciativa empresarial (agrària, agroalimentària, industrial...) a les seves comarques fent ús de l’aigua trasvasada del Siurana. Al Priorat a ningú se li acut proposar res que necessiti aigua. Res.

L’aigua és vida. Vida al riu, vida als pobles, vida a les activitats econòmiques... vida. Just allò que ara mateix més necessita el Priorat: vida!

Totes les persones, entitats i administracions  que hem participat a les diferents reunions de la Taula del Siurana, on s’havien d’establir les bases per arribar a un acord sobre l’aigua del Siurana no sabem ni on som. El conseller Calvet ens esperonava en la primera reunió, el desembre del 2018, a treballar per a deixar el tema enllestit abans de l’estiu del 2019.  Ja som al 2021 i encara queden reunions pendents i sense data prevista.

Cal recuperar l’aigua del riu Siurana per a què el Priorat pugui, amb tots els seus recursos, restituir la vida, l’economia i, sobretot, la gent i les ganes de viure-hi.

Article de Santi Borràs i Andreu Escolà, delegats del GEPEC a la Taula del riu Siurana

 

 

Cal recuperar l’aigua del riu Siurana per a què el Priorat pugui, amb tots els seus recursos, restituir la vida, l’economia i, sobretot, la gent i les ganes de viure-hi.